znaczacy > comp.os.* > comp.os.linux.sieci

LFC (12.07.2016, 11:49)
Tak na szybko potrzebna podpowiedz.
Sa sobie dwa hosty linuksowe jeden z Centos 5.5 (IP 192.168.0.11), drugi
Centos 6.7 (IP 192.168.0.191)
Na obu odpalone bylo httpd z ta sama zawartoscia i na obu dzialalo
prawidlowo.
W DNS-ie jest przypisane www do tego pierwszego i firewall Dnatuje wszelkie
zapytania na port 80 do tego IP.
Poniewaz ten pierwszy host jest dosc slabej konfiguracji, a ten drugi Xeon 4
rdzenie, 6GB RAM, postanowilem zastapic je miejscami.
czyli w /etc/hosts, /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i
/etc/sysconfig/network skorygowac stosowne wpisy odnosnie nazwy hosta i jego
IP.
Wypialem ten pierwszy, Reboot tego drugiego...i nie dziala!
Uslugi sa odpalone, IP zmienione na 192.168.0.11, nazwa zmieniona, host
widzi siec, bo pinguje i jego pinguja... i nic.
Musi miec to cos wspólnego z DNS bo nslookup na nim nie odpowiada ani na
zapytania o nazwe ani IP choc w skrypcie karty eth0 jest podane IP DNS-a.
Gdy odpale na hoscie named to na zapytania o nazwe zaczyna odpowiadac, ale
po IP dalej nie znajduje nazwy.
Przywrócilem wiec pierwotne zapisy w tych plikach, ale dzialac to juz nie
chce.
Selinux jest ustawiony na permissive, karta sieciowa wylaczona spod Network
Managera, czyzby cos jeszcze doszlo w Centosie 6.x?

LFC
LFC (12.07.2016, 13:16)
LFC wrote:

Juz nieaktualne. Zapomnialem o tym, ze jest firewall, który wczesniej byl
recznie zatrzymany a po restarcie ponownie sie odpalil. Wylaczylem tez
zupelnie NetworkManager i jest OK.

LFC
Podobne wątki