znaczacy > comp.* > comp.pecet

Pawel S (04.06.2004, 09:44)
Witam!

Mam problem z komputerem w biurze. Został niedawno wymieniony na nowy,
konfiguracja to: MSI KT4AV (na VIA), Athlon XP 2400+, 256M RAM, GF2mx400,
WDCaviar 80G, zamiast CD-ROM-u jest ZIP (ze starego kompa), Win98, Codegen
300 XI.

Do obudowy w komputerze jest podpięta drukarka igłowa Epson jakiś tam.

Do UPS-a Ever MP 500 jest podłączony monitor + komputer.

Komputer chodzi najczęściej pod trybem DOS (program do księgowości) i
chodzi 24 h, w weekendy jest wyłączany. Niestety, gdy zanika na chwile
prąd w biurze, to po włączeniu prądu, komputer nagle sie
resetuje/dziwnie sie zachowuje. Elektryk powiedział że zasilanie do
komputera było cały czas w tym czasie (ma osobne zasilanie, bo w hali
był prąd)
Nie rozumiem, czemu UPS tu nie zadziałał. Dawał piski (jakie ? nie
wiem... bo to pracownikowi sie dzieje) Dla testów wyciągnąłem
zasilanie z wtyczki na parę minut od UPS-a i UPS chodził tak jak
należy. Próbowałem wiele razy i działa.

Dzieje sie tak zawsze po zaniku prądu w biurze (w hali prąd
jest). Stary komputer bez problemu tu chodził.

Komputer na 100 % jest sprawny, sprawdzałem pamięć, S.M.A.R.T dysku
pokazuje że jest OK. Powietrze które wydobywa się z zasilacza jest
zimne, więc niczym nie jest obciążony.

Czy możliwe jest, że po zaniku prądu i powrocie, nagle zasilanie idzie
za duże do UPS-a i dlatego UPS głupieje ? A może za słaby UPS ? Nie
mam doświadczeń z UPS-ami. Wcześniejszy komputer to był P 120 i bez
problemu chodził aż 6 lat !

Poradźcie mi co z tym fantem mam zrobić :/ Bo niestety jak resetuje sie
to dane szlag trafiają i musze zawsze jeździć w trybie pilnym robić
odtwarzanie z backupu ZIP-a (codziennie jest robiony) i część danych z
danego dnia zawsze jest tracone.

Pozdrawiam Paweł S.
Tygrysek (04.06.2004, 10:08)
Użytkownik "Pawel S" <pawel> napisał w wiadomości
news:6804
[..]
> wiem... bo to pracownikowi sie dzieje) Dla testów wyciągnąłem
> zasilanie z wtyczki na parę minut od UPS-a i UPS chodził tak jak
> należy. Próbowałem wiele razy i działa.


IHMO Przyczyna leży nie po stronie zasilania (bo testowałeś odłączenie
UPS-a od sieci i było OK) ale po stronie zewnętrznej - zakłócenia, jakie
powstają przy zanikach i pojawianiu się napięcia. Na elektryce znam się
mało, ale:
1. sprawdź, czy komputer i UPS są prawidłowo uziemione (bolec w gniazdku
220V)
2. Obejrzyj sprzęt dookoła - czy coś może generować zakłócenia
3. Winna może być drukarka (która nie jest podłączona do UPS-a i o ile mi
wiadomo jest niezalecane aby była podłączona)
4. spróbuj włożyć do komputera jakiś zasilacz (bo Codegen trudno nazwać
zasilaczem).

Pozrdawiam
Tygrysek
Andrzej (04.06.2004, 10:15)
> IHMO Przyczyna leży nie po stronie zasilania (bo testowałeś odłączenie
> UPS-a od sieci i było OK) ale po stronie zewnętrznej - zakłócenia, jakie
> powstają przy zanikach i pojawianiu się napięcia. Na elektryce znam się
> mało, ale:


Zgadzam sie z kolegą, sugerowałbym zmienić elektryka, a później
instalacje.
Sander (04.06.2004, 12:06)
"Pawel S" <pawel> w news:pan.2004.06.04.07.44.05.446804
napisał(a):

> Codegen 300 XI.
> [...]
> Nie rozumiem, czemu UPS tu nie zadziałał.


UPS nie ma tu nic do tego, gdy zasilacz jest za słaby,
a te jego 140-180W (może być i mniej) to może być za mało.
Proponuję dla próby podmienić zasilacz na jakiś mocniejszy model,
jakiś dobry firmowy zasilacz 250W spokojnie wystarczy.
Pawel S (04.06.2004, 16:26)
On Fri, 04 Jun 2004 12:06:57 +0200, Sander wrote:

> UPS nie ma tu nic do tego, gdy zasilacz jest za słaby,
> a te jego 140-180W (może być i mniej) to może być za mało.
> Proponuję dla próby podmienić zasilacz na jakiś mocniejszy model,
> jakiś dobry firmowy zasilacz 250W spokojnie wystarczy.


Chcesz powiedzieć że Codegen ma mniej niż 300 W ?? To w takim razie
wyjaśnij mi jak to jest że ten komputer chodzi 24 h bez zająknięć,
powietrze z obudowy jest zimne (czyli temperatury ma w normie !) Przecież
ten komputer nie robi nic prądożernego. Zasilacz powinien w zupełności
wystarczać. Przecież b. często jest tak, że zasilacz niedomaga przy
skomplikowanych operacjach (wymagająca gra, dvd rip itd..)

Jeżeli sie mylę to sprostujcie mnie. Sam mam 300 Watowy Codegen-a i
jestem zadowolony (mimo że dużo ciepła wydala)

Pozdrawiam Paweł S.
Pawel S (04.06.2004, 16:35)
On Fri, 04 Jun 2004 10:08:31 +0200, Tygrysek wrote:

> IHMO Przyczyna leży nie po stronie zasilania (bo testowałeś odłączenie
> UPS-a od sieci i było OK) ale po stronie zewnętrznej - zakłócenia, jakie
> powstają przy zanikach i pojawianiu się napięcia. Na elektryce znam się
> mało, ale:
> 1. sprawdź, czy komputer i UPS są prawidłowo uziemione (bolec w gniazdku
> 220V)


Sprawdzę to jeszcze raz, na mój gust wszystko tam jest dobrze. Będę
musiał elektryka popytać, no ale to troszkę dziwne bo wcześniej był
stary komputer i chodził bez zająknięć mimo przerw w dostawie energii.
Czy możliwe jest że UPS jest za słaby ??

> 2. Obejrzyj sprzęt dookoła - czy coś może generować zakłócenia


Hmm, w pobliżu nie ma urządzeń coby mogło zakłócać - jest pod biurkiem.

> 3. Winna może być drukarka (która nie jest podłączona do UPS-a i o
> ile mi wiadomo jest niezalecane aby była podłączona) 4. spróbuj
> włożyć do komputera jakiś zasilacz (bo Codegen trudno nazwać
> zasilaczem).


Drukarka jest podłączona do _komputera_ a nie do UPS-a. Do UPS-a
podpiąłem stacje roboczą i monitor. W zasilaczu od komputera jest
wejście na dodatkowe zasilanie. I tu podpiąłem drukarkę - wtyczka jest
taka nietypowa (żeńskie wejście).

Szkoda że nie bardzo mam jak zasymulować zanik prądu :D Wtedy by sie
wyjaśniło na 100 % co gdzie nie tak jest.

Pozdrawiam Paweł S.
Sander (04.06.2004, 18:23)
"Pawel S" <pawel> w news:pan.2004.06.04.14.26.50.950111
napisał(a):

>> UPS nie ma tu nic do tego, gdy zasilacz jest za słaby,
>> a te jego 140-180W (może być i mniej) to może być za mało.
>> Proponuję dla próby podmienić zasilacz na jakiś mocniejszy model,
>> jakiś dobry firmowy zasilacz 250W spokojnie wystarczy.

> Chcesz powiedzieć że Codegen ma mniej niż 300 W ??


Ma, ale ok. połowę tego :)
Sprawdź na tabliczce znamionowej ile "W" może on dać dla wszystkich
dodatnich napięć. Na moim poprzednim zasilaczu Ribikon też pisało 300W
a w tabliczce znamionowej, że może dać max 169W.

> To w takim razie
> wyjaśnij mi jak to jest że ten komputer chodzi 24 h bez zająknięć,
> powietrze z obudowy jest zimne (czyli temperatury ma w normie !)


Ale czaisz różnicę pomiędzy _prawdziwymi_ zasilaczami klasy
Antec, Chiftec, Enlight 300W za 150zł. , a "zasilaczami"
Codegenem, L&C itp. 300W za 50zł. ?

> Przecież
> ten komputer nie robi nic prądożernego. Zasilacz powinien w zupełności
> wystarczać.


Nie wiem jaki masz dokładnie CPU, ale jeżeli masz Thoroughbred
to sam tylko CPU pobiera Ci 68.3W ! A to może już być niecałe
połowa mocy tego zasilacza, każdy napęd ok. 20W, MoBo 25W, FDD 5W,
RAM 20W (?). To wszystko tak orientacyjnie, podsumuj to sobie wszystko
i sprawdź ile ten zasilacz faktycznie ma.
Pawel S (04.06.2004, 19:30)
On Fri, 04 Jun 2004 18:23:26 +0200, Sander wrote:

> Ma, ale ok. połowę tego :)
> Sprawdź na tabliczce znamionowej ile "W" może on dać dla wszystkich
> dodatnich napięć. Na moim poprzednim zasilaczu Ribikon też pisało 300W
> a w tabliczce znamionowej, że może dać max 169W.


Aż sprawdzę u siebie :) Mam PIV 1.6, hdd 80gb, gf2mx400, cdrom,
nagrywarka lub 2 hdd (tylko 4 urządzenia można :D), myszka na USB
świecąca ;), 2 sieciówki i Codegen grzeje oj grzeje ;) Przy sporych
obciążeniach działa bez problemowo.

> Ale czaisz różnicę pomiędzy _prawdziwymi_ zasilaczami klasy
> Antec, Chiftec, Enlight 300W za 150zł. , a "zasilaczami"
> Codegenem, L&C itp. 300W za 50zł. ?


W to nie wątpię.. lepsze są te droższe (archiwum pełne opinii jest ;)
) Ale nie mogę kupować czegoś, gdy nie mam pewności 100 % że to
akurat zasilacz był winny. Dlatego zapytam sie jeszcze raz elektryka i
będę naciskał żeby dokładniej sprawdził instalacje. Bo nie mam jak
skołować taki zasilacz, nie będę kupował do testów.

> Nie wiem jaki masz dokładnie CPU, ale jeżeli masz Thoroughbred to sam
> tylko CPU pobiera Ci 68.3W ! A to może już być niecałe połowa mocy
> tego zasilacza, każdy napęd ok. 20W, MoBo 25W, FDD 5W, RAM 20W (?). To
> wszystko tak orientacyjnie, podsumuj to sobie wszystko i sprawdź ile
> ten zasilacz faktycznie ma.


Procek to nie pamiętam jaki, ale chyba podajesz gdy pracuje na full
obrotach ? Napewno nie zużywa tak dużo w stanie spoczynku,
przykładowo: mój monitor LCD zużywa 33W to max, ja używam tryb
econo to zaledwie 14W. Tam procek to nic nie robi praktycznie,
wcześniejszy 120 MHz w zupełności działał szybko ;) Napędów nie
używa, tylko ZIP raz dziennie, fdd nieużywane. Łatwo policzyć że
mało powinien brać prądu, tylko drukarka mnie by niepokoiła - bo jest
właśnie do zasilacza podpięta. No ale kiedyś był P 120, miał o ile
dobrze pamiętam 200 Wat zasilacz i jakoś chodził :D

Pozdrawiam Paweł S.
Sander (04.06.2004, 21:27)
"Pawel S" <pawel> w news:pan.2004.06.04.17.30.12.720872
napisał(a):

> Procek to nie pamiętam jaki, ale chyba podajesz gdy pracuje na full
> obrotach ?


Tak.

> Napewno nie zużywa tak dużo w stanie spoczynku,
> przykładowo: mój monitor LCD zużywa 33W to max, ja używam tryb
> econo to zaledwie 14W.


OK, tylko że on nie jest zasilany z zasilacza.

> Łatwo policzyć że
> mało powinien brać prądu, tylko drukarka mnie by niepokoiła - bo jest
> właśnie do zasilacza podpięta.


A to ta drukarka, nie ma własnego zasilacza ?

> No ale kiedyś był P 120, miał o ile
> dobrze pamiętam 200 Wat zasilacz i jakoś chodził :D


Kiedyś do kompów wkładali porządne zasilacze,
często gęsto można było spotkać Enlight'a.
I dziś, do obecnych kompów dobry zasilacz 200W wystarczy,
skoro niektóre kompy chodzą na _słabszych_ zasilaczach
typu Codegen 300W ... :)
Ale faktem jest, że te stare Codegen'y
były lepsze od obecnie produkowanych.
Pawel S (04.06.2004, 22:54)
On Fri, 04 Jun 2004 21:27:53 +0200, Sander wrote:

>> Łatwo policzyć że
>> mało powinien brać prądu, tylko drukarka mnie by niepokoiła - bo jest
>> właśnie do zasilacza podpięta.

> A to ta drukarka, nie ma własnego zasilacza ?


No tak jak mówię, zasilanie bierze z kompa. Od drukarki idą 2 kable i 2
kable idą prosto do komputera. Jeden do zasilacza w kompie (wtyczka jest
taka odwrócona jak do zasilania kompa, czyli żeńska wejściówka),
drugi do portu LPT. W starym kompie też tak było i jakoś to grało.

Pozdrawiam Paweł S.
Sander (04.06.2004, 23:05)
"Pawel S" <pawel> w news:pan.2004.06.04.20.54.09.826408
napisał(a):

> No tak jak mówię, zasilanie bierze z kompa. Od drukarki idą 2 kable i 2
> kable idą prosto do komputera. Jeden do zasilacza w kompie (wtyczka jest
> taka odwrócona jak do zasilania kompa, czyli żeńska wejściówka),
> drugi do portu LPT. W starym kompie też tak było i jakoś to grało.


Czyli pewnie to te samo gniazdo gdzie można podłączyć monitor,
ale to taka przejściówka, i nie pobiera prądu z zasilacza kompa.

BTW coś masz źle skonfigurowane, mam na myśli czytnik,
bo "Re:" się mnożą w temacie :)
Pawel S (04.06.2004, 23:59)
On Fri, 04 Jun 2004 23:05:18 +0200, Sander wrote:

> Czyli pewnie to te samo gniazdo gdzie można podłączyć monitor,
> ale to taka przejściówka, i nie pobiera prądu z zasilacza kompa.


W starych komputerach było to popularne, a w nowych to nie jest. Ciekawe
czemu ? Przecież monitor bez kompa jest bezużyteczny :)

> BTW coś masz źle skonfigurowane, mam na myśli czytnik,
> bo "Re:" się mnożą w temacie :)


To wszystko Twoja wina:
Jak zacząłeś odpisywać to w temacie sie pojawiło
=?iso-8859-2?Q? <-- co to jest ? ;) To Twoje, więc popraw :p

i dlatego mój czytnik zwariował na widok iso.. :D

Pozdrawiam Paweł S.
Sander (05.06.2004, 00:59)
"Pawel S" <pawel> w news:pan.2004.06.04.21.59.58.10183
napisał(a):

>> Czyli pewnie to te samo gniazdo gdzie można podłączyć monitor,
>> ale to taka przejściówka, i nie pobiera prądu z zasilacza kompa.

> W starych komputerach było to popularne, a w nowych to nie jest. Ciekawe
> czemu ? Przecież monitor bez kompa jest bezużyteczny :)


Po co, skoro monitor można podłączyć normalnie do gniazdka :)

>> BTW coś masz źle skonfigurowane, mam na myśli czytnik,
>> bo "Re:" się mnożą w temacie :)

> To wszystko Twoja wina:
> Jak zacząłeś odpisywać to w temacie sie pojawiło
> =?iso-8859-2?Q? <-- co to jest ? ;) To Twoje, więc popraw :p


A kto w pierwszym poście to wstawił ? Ty to wstawiłeś! :P

> i dlatego mój czytnik zwariował na widok iso.. :D


Nie trzeba było tego wstawiać :)
Maciek Bartnik (05.06.2004, 01:41)
Dnia 2004-06-04 16:35, Użytkownik Pawel S napisał:
> Drukarka jest podłączona do _komputera_ a nie do UPS-a. Do UPS-a
> podpiąłem stacje roboczą i monitor. W zasilaczu od komputera jest
> wejście na dodatkowe zasilanie. I tu podpiąłem drukarkę - wtyczka jest
> taka nietypowa (żeńskie wejście).

Czyli drukarka też jest podpięta do UPS'a tylko trochę na opak. To
dodatkowe gniazdo w zasilaczu miało służyć do zasilania monitora.
Podłącz drukarkę do zwykłego gniazdka, niech nie obciąża UPS'a -
przecież przy zaniku napięcia nie będzie chyba nic drukowane?? Czy ta
drukarka to przypadkiem nie laser?
Pawel S (05.06.2004, 09:17)
On Sat, 05 Jun 2004 01:41:43 +0200, Maciek Bartnik wrote:

> Czyli drukarka też jest podpięta do UPS'a tylko trochę na opak. To
> dodatkowe gniazdo w zasilaczu miało służyć do zasilania monitora.
> Podłącz drukarkę do zwykłego gniazdka, niech nie obciąża UPS'a -
> przecież przy zaniku napięcia nie będzie chyba nic drukowane?? Czy ta
> drukarka to przypadkiem nie laser?


Drukarka to igłówka, służy do drukowania faktur :) Czyli będzie trzeba
poszukać/kupić wtyczkę albo przejściówkę. Tylko czemu na starym
komputerze to działało ?? :|

>> Szkoda że nie bardzo mam jak zasymulować zanik prądu :D Wtedy by sie
>> wyjaśniło na 100 % co gdzie nie tak jest.

> Wyciągnij kabel zasilający UPS z gniazdka i masz zanik :-]


No niezupełnie.. przeczytaj jeszcze raz cały wątek dokładnie. Ten
sposób działa na 100 % dobrze, sprawdzałem kilka razy. Źle dzieje sie w
przypadku gdy zanik prądu jest w biurze (prąd do komputera jednak
dochodzi) i w momencie powrotu prądu do biura (przerwa trwa pare sek)
komp świruje.

Pozdrawiam Paweł S.

Podobne wątki