znaczacy > comp.os.* > comp.os.linux.sieci

Hugon Von Szpak (21.10.2015, 23:29)
Witam,

od jakiegos czasu obrazki z imgur.com otwieraja sie baaardzo powoli.
Neostrada zapieta na jakies 15mbit, a nawet na male gify trzeba czekac
wiecznosc. Jesli dane leca przez TP->(VPN)->JJS->IMGUR.COM wszystko
otwiera sie znacznie szybciej. Generalnie to problem rozwiazalem
puszczajac ruch do 185.31.17.193 przez VPN ale sprawa wydaje mi sie
dziwna. Gdzie moze lezec problem?

Pozdrawiam

VPN

[x@x ~] $ traceroute i.imgur.com
traceroute to i.imgur.com (185.31.17.193), 30 hops max, 60 byte packets
1 x.x (192.168.2.1) 0.278 ms 0.219 ms *
2 10.8.0.1 (10.8.0.1) 61.707 ms 62.744 ms 63.442 ms
3 192.168.4.1 (192.168.4.1) 66.085 ms 67.931 ms 69.294 ms
4 172.16.40.89 (172.16.40.89) 71.087 ms 74.142 ms 74.154 ms
5 * * *
6 z-atman-global.jjs.pl (212.91.8.1) 81.548 ms 84.078 ms 85.068 ms
7 war-b2-link.telia.net (80.239.133.109) 66.758 ms 66.673 ms 67.524 ms
8 ffm-bb2-link.telia.net (80.91.245.250) 94.205 ms 96.482 ms 95.867 ms
9 ffm-b1-link.telia.net (62.115.141.239) 95.761 ms
ffm-b1-link.telia.net (62.115.135.248) 97.869 ms ffm-b1-link.telia.net
(62.115.141.249) 98.754 ms
10 * * *
11 * * *
12 * * *
13 * * *^C

BEZPOSREDNIO

[x@x ~] $ traceroute i.imgur.com
traceroute to i.imgur.com (185.31.17.193), 30 hops max, 60 byte packets
1 x.x (192.168.2.1) 0.253 ms 0.212 ms 0.176 ms
2 192.168.1.1 (192.168.1.1) 0.707 ms 0.947 ms 1.076 ms
3 war-bng5.tpnet.pl (80.50.18.82) 38.120 ms 38.832 ms 38.891 ms
4 war-r1.tpnet.pl (80.50.18.81) 39.501 ms 40.800 ms *
5 war-r2.tpnet.pl (194.204.175.62) 43.391 ms * *
6 hbg-b1-link.telia.net (213.248.89.93) 58.058 ms 56.827 ms *
7 hbg-bb1-link.telia.net (80.91.246.6) 56.825 ms *
hbg-bb1-link.telia.net (213.155.135.82) 58.318 ms
8 * ffm-bb1-link.telia.net (213.155.135.138) 143.938 ms
ffm-bb2-link.telia.net (62.115.112.46) 77.589 ms
9 ffm-b1-link.telia.net (62.115.137.165) 79.665 ms
ffm-b1-link.telia.net (213.155.131.225) 78.555 ms ffm-b1-link.telia.net
(62.115.141.243) 77.860 ms
10 * * *
11 * * *^C
gosc (22.10.2015, 18:24)
Hugon Von Szpak wrote:
> Witam,
> od jakiegoś czasu obrazki z imgur.com otwierają się baaardzo powoli.
> Neostrada zapięta na jakieś 15mbit, a nawet na małe gify trzeba czekać
> wieczność. Jeśli dane lecą przez TP->(VPN)->JJS->IMGUR.COM wszystko
> otwiera się znacznie szybciej. Generalnie to problem rozwiązałem
> puszczając ruch do 185.31.17.193 przez VPN ale sprawa wydaje mi się
> dziwna. Gdzie może leżeć problem?

U mnie
[x@x ~]$ time wget
--18:24:08--
=> `o8mkkSO.jpg'
Translacja i.imgur.com... 185.31.17.193
Connecting to i.imgur.com|185.31.17.193|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 1,416,580 (1.4M) [image/jpeg]

100%[================================================== ================================================>]
1,416,580 1.11M/s

18:24:10 (1.11 MB/s) - `o8mkkSO.jpg' saved [1416580/1416580]

real 0m1.462s
user 0m0.140s
sys 0m0.260s

Pokaż swój wynik.
Hugon Von Szpak (22.10.2015, 21:04)
W dniu 22.10.2015 o 18:24, gosc pisze:
> Hugon Von Szpak wrote:
>> Witam,

> real 0m1.462s
> user 0m0.140s
> sys 0m0.260s
> Pokaż swój wynik.


Pierwszy wynik przez jjs.pl:

$ time wget
--2015-10-22 20:58:43--
Translacja i.imgur.com (i.imgur.com)... 185.31.17.193
Łączenie się z i.imgur.com (i.imgur.com)|185.31.17.193|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 1416580 (1,4M) [image/jpeg]
Zapis do: `o8mkkSO.jpg'

o8mkkSO.jpg 100%[=====================>] 1,35M 790KB/s w
1,8s

2015-10-22 20:58:46 (790 KB/s) - zapisano `o8mkkSO.jpg' [1416580/1416580]

real 0m3.032s
user 0m0.008s
sys 0m0.043s

Drugi wynik tpsa/neostrada:

time wget
--2015-10-22 20:59:29--
Translacja i.imgur.com (i.imgur.com)... 185.31.17.193
Łączenie się z i.imgur.com (i.imgur.com)|185.31.17.193|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 1416580 (1,4M) [image/jpeg]
Zapis do: `o8mkkSO.jpg.1'

o8mkkSO.jpg.1 100%[==========================>] 1,35M 37,1KB/s
w 32s

2015-10-22 21:00:02 (42,6 KB/s) - zapisano `o8mkkSO.jpg.1' [1416580/1416580]

real 0m32.676s
user 0m0.011s
sys 0m0.057s

Wiedziałem że jest kiepsko ale nie myślałem, że aż tak źle :)

Pzdr
HvS
gosc (23.10.2015, 00:54)
Hugon Von Szpak wrote:
> Wiedziałem że jest kiepsko ale nie myślałem, że aż tak źle :)


To zrób jeszcze test przez https:

Może masz jakieś dziwne proxy.
Hugon Von Szpak (23.10.2015, 19:46)
W dniu 23.10.2015 o 00:54, gosc pisze:
> Hugon Von Szpak wrote:
>> Wiedziałem że jest kiepsko ale nie myślałem, że aż tak źle :)

> To zrób jeszcze test przez https:
>
> Może masz jakieś dziwne proxy.


No cóż, po https wychodzi:

2015-10-23 19:42:25 (52,8 KB/s) - zapisano `o8mkkSO.jpg.2' [1416580/1416580]

real 0m27.214s
user 0m0.067s
sys 0m0.087s

czyli z grubsza to samo.

Taka sytuacja ma miejsce od miesiąca, może dwóch? Nie wiem dokładnie od
kiedy ale w pewnym momencie zacząłem badać sprawę. Dodam tylko, że
chodzi tylko o tą domenę i generalnie nie mam problemu z "resztą internetu"

Pzdr
Podobne wątki