znaczacy > comp.os.* > comp.os.linux.sieci

Jim (18.06.2009, 13:19)
Witajcie :)

Mam problem z samb± - pracowała jako PDC z LDAPem od 2 lat bez problemów
(nie robiłem żadnych zmian w konfiguracji)

Aż tu kilka dni temu samba zaczęła pożerać 100%CPU, a w lokach mam takie
co¶:
[2009/06/18 13:05:58, 0] lib/smbldap.c:smbldap_search_suffix(1155)
smbldap_search_suffix: Problem during the LDAP search: (unknown) (Timed out)

Najpierw odtworzyłem bazę ldapa i resetn±łem maszynę - chwilkę było dobrze.

Potem tak z przekory jeszcze zamieniłem format bazy ldapa z LDBM na Bdb
(pono¶ bdb lepszy).
Resecik - i było dobrze ... jak±¶ godzinę....

Wygl±da na to, że problem nie leży po stronie LDAPa...
Ale nie mam pomysłu co to może być :(

Kto¶ ma jaki¶ pomysł? Jak wogóle to zdiagnozować?

Pozdrawiam
Jim
Dyżurny Lama
Sebastian Sawicki (18.06.2009, 14:29)
Jim said the following on 18.06.2009 13:19:
> Kto¶ ma jaki¶ pomysł? Jak wogóle to zdiagnozować?


LDAP pewnie zrobil sie bardzo duzy i za dlugo trwa wyszukiwanie.
Zrobic optymalizacje LDAP'u - dodac odpowiednie indeksy, powinno pomoc.
Mialem cos podobnego jak przeszedlem z backendu sql na ldap. Przy ~20
tys. kont w domenie wszystko umieralo. Pomoglo dodanie odpowiednich pol
do indexu w konfigu ldapa.
S.
Jim (18.06.2009, 15:03)
Sebastian Sawicki pisze:
> LDAP pewnie zrobil sie bardzo duzy i za dlugo trwa wyszukiwanie.
> Zrobic optymalizacje LDAP'u - dodac odpowiednie indeksy, powinno pomoc.
> Mialem cos podobnego jak przeszedlem z backendu sql na ldap. Przy ~20
> tys. kont w domenie wszystko umieralo. Pomoglo dodanie odpowiednich pol
> do indexu w konfigu ldapa.
> S.


Mój LDAP jest zdecydowanie mniejszy :)

Ale zauwazylem ,ze jak ubije zawieszony proces samby - ten który ciagnie
100% cpu.. to wszystko wraca do normy.
Komunikaty sie nie pojawiaja.

Maszynka nie jest za mocna (1 rdzen) to moze i time out na wyszukiwanie
mijal jak samba zajezdzila procka...?

Aha i pid tego procesu przed ubiciem nie pojawial sie w smbinfo.
Troche dziwne... Czyli ewidentnie jakas zwieszka?

Moze byc przyczyna jakis upierdliwy klient?
Ostatnio dolaczalem nowe visciaki do domeny - ale wczesniej, nawet z
vista nie bylo problemów.

:(

Pozdrawiam
Jim
Dyzurny LaMa
whitey (18.06.2009, 15:50)
Jim wrote:
[..]
> Moze byc przyczyna jakis upierdliwy klient?
> Ostatnio dolaczalem nowe visciaki do domeny - ale wczesniej, nawet z
> vista nie bylo problemów.


masz jakies niestandardowe biblioteki? czy wszystko "pudelkowe" stable?
Sebastian Sawicki (19.06.2009, 10:20)
Jim said the following on 18.06.2009 15:03:

> Moze byc przyczyna jakis upierdliwy klient?
> Ostatnio dolaczalem nowe visciaki do domeny - ale wczesniej, nawet z
> vista nie bylo problemów.


strace -p <pid>
powie CI prawde, co robi dany proces.

S.
Jim (30.06.2009, 09:06)
Sebastian Sawicki pisze:

> strace -p <pid>
> powie CI prawde, co robi dany proces.


Chyba sie przestraszyl, ze go wytropie i od tygodnia jest dobrze...
Ciekawostka..

Dzieki za pomoc :)
Jak cos bede go stracem podgladal.

Pozdrawiam
DM
Jim (15.07.2009, 14:56)
Sebastian Sawicki pisze:
> strace -p <pid>
> powie CI prawde, co robi dany proces.


znowu mialem taki przypadek
strace -p <pid> milczy jak zaklety...
dziwne..

Pozdrawiam
Jim
Dyzurny LaMa
Podobne w±tki